КМДА Київська міська державна адміністрація


23 вересня 2019

У Шевченківському районі відкрили бюст всесвітньо відомого французького письменника Оноре де Бальзаку

У Шевченківському районі відкрили бюст всесвітньо відомого французького  письменника Оноре де Бальзаку

20 вересня 2019 року в рамках проведення в Україні фестивалю Balzac Fest, до 220-річчя від дня народження відомого митця у Шевченківському районі столиці урочисто відкрили бюст видатного французького письменника Оноре де Бальзака.  

Бюст встановлено у сквері на вулиці Бульварно-Кудрявської. Автором бюсту є відомий український скульптор Василь Бородай, який виготовив скульптуру ще у 1965 році, а  постамент бюсту зроблено із гранітних брил, які спеціально привезені з села Верхівня, де в маєтку Ганських із своєю дружиною Евеліною Ганською французький письменник прожив частину свого життя.

Вага бюсту приблизно 400 кг, а постаменту - майже 2 тони.

Організаторами події виступили – Шевченківська РДА та Франко-українська асоціація «Бальзак-Ганська». Головний партнер – Посольство Франції в Україні.

В церемонії відкриття культурного об’єкту взяли участь голова Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації Олег Гаряга, посол Франції в Україні Етьєн де Понсен, посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцкі, президент Асоціації «Бальзак-Ганська» Жан Рош, заступники мера міста Тур Жак Шевченко таЖером Тібальді, представники французької делегації та інші гості.

«Між Шевченківськім районом та містом Тур в цьому році була укладена угода про співпрацю. Тож встановлення бюсту Бальзака у сквері має символічне значення для розвитку культурних зв’язків між нашим районом, Києвом та містом Тур» - розповів Олег Гаряга, а також щиро подякував всім хто долучився до встановлення бюсту.

«Франції пощастило мати такого письменника, як Оноре де Бальзак, чия творча спадщина має загальносвітове значення. Його життя було доволі непростим, він провів його у пошуках грошей і великого кохання, яке наприкінці свого життя письменник знайшов в Україні», - сказав у виступі на церемонії відкриття бюсту посол Франції в Україні Етьєн де Понсен.

Церемонія відкриття бюсту пройшла в теплій, гостинній атмосфері. Колоритності та душевності заходу додали творчі виступи юних талантів  спеціалізованої школи № 49 з поглибленим вивченням французької мови, Київської дитячої школи мистецтв № 2 імені  М.Вериківського, вихованців клубу спортивного бального танцю «Ligadace», струнного квартету «Перфект».



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.