КМДА Київська міська державна адміністрація


11 вересня 2019

Дмитро Кулеба обговорив ключові питання європейської інтеграції в Європарламенті та Єврокомісії

Дмитро Кулеба обговорив ключові питання європейської інтеграції в Європарламенті та Єврокомісії

Віце-прем’єр-міністр України Дмитро Кулеба завершив офіційний візит до Брюсселя (Бельгія), де провів зустрічі у Європейському Парламенті та Європейській Комісії.

На зустрічі з групою депутатів Європарламенту пролунали запевнення у незмінній підтримці України з боку цього важливого органу. Сторони обговорили хід реформ в Україні. Віце-прем’єр окремо закликав депутатів  і надалі тримати українське питання серед пріоритетів Європарламенту.

У ході візиту Дмитро Кулеба провів низку зустрічей у Європейській Комісії, де обговорив питання політичного діалогу, ефективного виконання Угоди про асоціацію, фінансового співробітництва.

Зокрема, у рамках зустрічі з Комісаром ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Йоганнесом Ганом сторони відзначили особливу увагу, яку Євросоюз приділяє Україні, та наголосили, що порядок денний відносин України та ЄС і надалі має залишатися амбітним та насиченим. 

На зустрічі з новопризначеним радником Президента ЄК з питань України Ельмаром Броком Віце-прем’єр подякував йому за багаторічну підтримку нашої держави. Співрозмовники обговорили можливості та виклики, які стоять перед Україною на сучасному етапі, та перспективи взаємодії з новим керівництвом ЄС.

Під час зустрічі з Віце-президентом Європейської Комісії з питань євро та соціального діалогу Валдісом Домбровскісом Дмитро Кулеба наголосив, що євроінтеграція залишається пріоритетом новопризначеного Уряду України. Домбровскіс відзначив прогрес України у проведенні реформ та закликав їх продовжувати. Сторони обговорили питання виконання Україною умов для отримання другого траншу (500 млн євро) в рамках четвертої програми макрофінансової допомоги ЄС. У цьому контексті Віце-прем’єр запевнив представника Єврокомісії у докладанні зусиль з боку Уряду та Парламенту для ухвалення законодавчих актів, необхідних для успішного завершення четвертої програми.

Під час зустрічі з Віце-президентом Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Марошем Шевчовичем сторони обговорили інтеграцію України до енергетичного ринку ЄС, анбандлінг НАК «Нафтогаз» і шляхи подолання загроз, пов’язаних із будівництвом Північного потоку-2.

Наскрізними питаннями усіх зустрічей була зацікавленість України та Євросоюзу в активізації секторального співробітництва, насамперед у сфері енергетичної безпеки, цифрового ринку, укладення угоди про т. зв. «промисловий безвіз», реформи митниці, а також у реформі децентралізації. Також сторони обговорили питання позиції ЄС щодо низки аспектів російської агресії проти України. Окремо порушувалося питання законотворчих планів Верховної Ради України. Європейські партнери наголошували на важливості рішучої боротьби з корупцією.

Віце-прем’єр також запросив співрозмовників взяти участь у інвестиційному форумі в Маріуполі, проведення якого заплановано на жовтень.

«Президент Зеленський, Верховна Рада і Уряд України зосереджені на реалізації надзвичайно амбітних і складних реформ. Більшість цих реформ так чи інакше стосуються нашої європейської інтеграції. Вони зроблять Україну сильнішою і більш зрозумілою для європейського бізнесу і громадян. Переконаний, що ми зараз маємо сконцентруватися на розкритті економічного потенціалу євроінтеграції. Сильна Україна означатиме сильну Європу. Саме про це я говорив у Брюсселі. Радий, що ми швидко знайшли спільну мову з партнерами. Будемо тісно працювати разом», – зазначив Дмитро Кулеба за підсумками візиту.

За інформацією: https://www.kmu.gov.ua



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.