Головна  →  Новини  →  9 вересня 2019

Голова Держенергоефективності та голова Київської ОДА закликали громади Київщини використовувати популярні механізми з енергоефективності та заміщення газу

продовження нещодавньої спільної робочої зустрічі Голова Держенергоефективності Сергій Савчук та голова Київської облдержадміністрації Михайло Бно-Айріян провели масштабний семінар та закликали громади Київщини використовувати популярні механізми з енергоефективності та заміщення газу.

Під час виступу Сергій Савчук повідомив, що «із Київською областю агентство має спільні напрацювання у зазначених сферах, які потрібно продовжувати та мультиплікувати».

ЕСКО

Київська область – один із перших регіонів, де розпочато енергосервіс. У 6 містах та 2 районах вже реалізуються 29 ЕСКО-договорів вартістю понад 50 млн гривень.

Наприклад, у Славутичі у дитсадку ЕСКО-інвестор встановив ІТП із погодним регулюванням та диспетчеризацією. У результаті річна економія теплової енергії – 35%, а у приміщеннях – комфортно.

Також варто відзначити ініціативність міських голів м. Славутич та м. Бородянка, які освоюють механізм «поглибленого ЕСКО-партнерства», щоб мати вищі показники економії енергоспоживання.

«Крім цього, із Київською ОДА ми зібрали ще близько 2600 потенційних ЕСКО-об’єктів. Тому для інвесторів є широкі можливості для нових проектів», – повідомив Сергій Савчук.

Енергоменеджмент

Нагадаємо, що в області з 2017 р. діє обласна система щоденного енергомоніторингу бюджетних установ «Київщина енергоефективна», в якій налічується близько 2600 бюджетних об’єктів усіх районів та міст регіону.

Крім того, за дорученням голови Київської ОДА Михайла Бно-Айріяна дані цієї системи у серпні ц. р. стали відкритими. Тож кожен зацікавлений може побачити енергоспоживання будь-якої школи чи дитячого садочка Київської області.

 «Теплі кредити» 

Київщина – лідер серед усіх областей за обсягом «теплих кредитів» на індивідуальне житло. Із 2014 р. і по сьогодні залучено понад 590 млн гривень. Ще 120 млн грн кредитів освоїли  ОСББ м. Києва та області. Це 2-ге місце серед регіонів країни.

Завдяки регіональній та міським програмам у містах Буча, Біла Церква, Бровари та Славутич населення отримує додаткове відшкодування за «теплими кредитами».

Фінансові інструменти

На семінарі радник Голови Держенергоефектинвості Костянтин Гура презентував Фінсько-український трастовий фонд, який приймає заявки на розробку якісних техніко-економічних обґрунтувань для «зелених» проектів. Зокрема, Фонд розглядає перші 4 заявки щодо ТЕО для проектів на Київщині.

Також учасники семінару обговорили й інші діючі фінансові інструменти ЄБРР, IFC, НЕФКО, Укргазбанку тощо.

За підсумками заходу спікери ще раз звернули увагу всіх представників міських, сільських, районних рад, ОТГ на переваги та можливості:

- впровадження програм здешевлення «теплих кредитів», ЕСКО та енергоменеджменту;

- підготовки проектів для розгляду Фінсько-українським трастовим фондом.

За інформацією: https://www.kmu.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку