КМДА Київська міська державна адміністрація


16 серпня 2019

У столиці відзначать роковини Іловайської трагедії: програма

У столиці відзначать роковини Іловайської трагедії: програма

До 5-ї річниці трагічних подій в Іловайську в Києві пройде низка заходів: дні пам'яті, виставки, презентації книг, зустрічі, прем'єра фільму.

18 серпня 2014 р. під час запеклих боїв українські частини, що здебільшого складалися з добровольчих підрозділів, увійшли до міста Іловайська. Їм вдалося взяти під контроль частину міста, однак після відкритої інтервенції з боку Російської Федерації 23 – 24 серпня угруповання українських військ опинилося в оточенні. Незважаючи на запевнення російських офіцерів, що українські підрозділи пропустять із «котла» безперешкодно, колони українських збройних сил були розстріляні на марші. Згідно з даними волонтерів, які займалися евакуацією загиблих захисників України з району м. Іловайська, у боях із 7 по 31 серпня 2014 р. за мирне сьогодення мільйонів українців віддали свої життя 368 українських бійців, а 18 вважаються зниклими безвісти.

Виставка Нью-Йорк – Іловайськ: Вибір. Пам'яті Марка Паславського

17 серпня о 16:00 відкриється виставка, присвячена Маркіяну Паславському – народженому у Нью-Йорку американському військовому та бізнесмену, який у 90-их переїхав в Україну, був учасником Революції Гідності й АТО. Помер під Іловайськом як доброволець батальйону «Донбас». 
У чотирьох тематичних залах відвідувачі зможуть ознайомитися із основними сторінками життя Маркіяна: народження в родині вихідців із України, навчання в українській школі, участь у Пласті, становлення світогляду, навчання у військовій академії Вест-Пойнт, служба в 75-у полку рейнджерів США, переїзд в Україну, участь у Помаранчевій Революції та Революції Гідності, служба в добровольчому батальйоні «Донбас», участь у боях проти російсько-терористичних військ, загибель під Іловайськом. На виставці будуть представлені артефакти з фондів Музей української діаспори та Національного музею Революції Гідності.

Коли: до 20 жовтня, з 10.00 до 18.00, крім понеділків.
Де: Музей української діаспори. Київ, вул. Московська, 40-б.
Вартість квитка: 50 грн, для учнів, студентів, пенсіонерів – 25 грн. Безкоштовний вхід для дітей до 7 років, інвалідів 1-2 групи, військовослужбовців строкової служби, учасникам АТО, родинам героїв Небесної Сотні, музейним працівникам.


Виставка «Блокпост пам’яті. Іловайськ. Мужні серцем»

Переважна більшість експонатів виставки – речі, що належали українським бійцям, які брали участь у боях за Іловайськ. Вони були зібрані під час експедицій місії «Евакуація-200», учасники якої з літа 2014 р., коли на сході України ще тривали запеклі бої, займалися пошуком та евакуацією тіл загиблих героїв. Також пошуковці та волонтери не лише на власні очі переконалися в беззаперечності факту російської агресії на Донбасі, а й зібрали цілу низку доказів, які це підтверджують.

Коли: з 17 серпня.
Де: Національного музею історії України: вул. Володимирська, 2.
Вхід: за квитком до музею – 50 грн; 30 грн для школярів / студентів / пенсіонерів.


Щоденники пам'яті Романа Зіненка

Презентація книг про Іловайськ авторства Романа Зіненка – колишнього морського піхотинця, добровольця батальйону «Дніпро-1», учасника іловайських подій. Обидва його видання – «Іловайський щоденник» і «Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії» – ґрунтуються на спогадах сотні солдатів, офіцерів, інших учасників Іловайської трагедії, на результатах окремих журналістських досліджень, звітах тимчасової слідчої комісії Верховної ради, а також на вивченні відео- та фотоматеріалів, що стосуються боїв під Іловайськом. На сьогодні це дуже чітка інформація про Іловайський котел.

Коли: 20 серпня о 18:30.
Де: Інформаційно-виставковий центр Музею Майдану, майдан Незалежності, 2 (другий поверх Будинку профспілок).
Кількість місць обмежена, прохання зареєструватися.


Зустріч із творчою групою фільму «Іловайськ 2014»

Учасники творчої групи фільму «Іловайськ 2014. Батальйон Донбас» перед прем'єрою всеукраїнського прокату покажуть ексклюзивні кадри та щедро опишуть знімальний процес. Фільм ґрунтується на подіях серпня 2014 року. Крім професійних акторів, у зйомках задіяні десятки бійців батальйону, що вижили в Іловайському котлі.
Спікери: Тарас Костанчук, позивний «Бішут» – командир штурмової групи батальйону «Донбас», правозахисник, громадський діяч, меценат, автор ідеї та генеральний продюсер фільму, Іван Тимченко – режисер картини, Михайло Бриних – журналіст, сценарист картини, Олег Драч – актор, Ігор Гевко, позивний «Брокер» – ветеран батальйону «Донбас».

Коли: 27 серпня о 18:30.
Де: Інформаційно-виставковий центр Музею Майдану, майдан Незалежності, 2 (другий поверх Будинку профспілок).
Вхід вільний. Кількість місць обмежена, прохання зареєструватися.


Іловайськ. 5 років потому

Зустріч із учасниками бойових дій на сході. Вони поділяться спогадами про Іловайськ та перший борт поранених. Спікери: Анна Гвоздяр – волонтерка в київському шпиталі з початку війни на сході України, Денис Антіпов – учасник бойових дій, філолог, науковець, громадський діяч, Влад Сорд – учасник бойових дій, співзасновник видавництва «Дім химер», поет, Яна Зінкевич – засновниця батальйону «Госпітальєри», волонтерка, новообрана депутатка Верховної Ради.

Коли: ​28 серпня о 18:30.
Де: Інформаційно-виставковий центр Музею Майдану, майдан Незалежності, 2 (другий поверх Будинку профспілок).
Кількість місць обмежена, прохання зареєструватися.

 

28 – 30 серпня з 10:00 до 17:00 на Михайлівській площі відзначатимуть Дні пам’яті героїв Іловайського плацдарму.Відповідну ініціативу громадської організації «Військово-патріотичне об’єднання УБД «САРМАТ» та громадської спілки «Асоціація ветеранів війни, учасників АТО, членів сімей загиблих (померлих) та інвалідів війни» підтримано розпорядженням КМДА № 1377.


Іловайськ. Лицарі неба. Спеціальний показ

Фільм режисера Катерини Стрельченко присвячено бійцям батальйону «Дніпро-1», які загинули під час виходу з Іловайського котла в серпні 2014 року. В основу фільму покладено спогади рідних, друзів і побратимів загиблих воїнів, розповіді свідків, що пройшли через криваве пекло, а також архівне відео бійців.

30 серпня о 18:00 – Кінотеатр «Київська Русь».
31 серпня о 14:00 – кінотеатри «Флоренція», «Дніпро», ім. Т. Шевченка, «Факел» та «Ліра».
Вхід вільний.

 

За інформацією: https://vechirniy.kyiv.ua



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.