КМДА Київська міська державна адміністрація


7 серпня 2019

В бібліотеці ім. Т. Шевченка для дорослих до 165-річчя від дня народження Марії Заньковецької представлена добірка книжок про українську акторку “Марія Заньковецька в Києві”

В бібліотеці ім. Т. Шевченка для дорослих до 165-річчя від дня народження Марії Заньковецької представлена добірка книжок про українську акторку “Марія Заньковецька в Києві”

Легенда української сцени “Могутній талант, який зробив би честь найкращій європейській сцені” так сказав С. Петлюра про всесвітньо відому українку.

Сьогодні мова піде про акторку Марію Заньковецьку (справжнє ім’я Адасовська) (1854-1934). Її творчій псевдонім знак її зв’язку з селом Заньки на Чернігівщині, де вона народилась і де батьки прищепили їй любов до мистецтва.

Заньковецька була людиною високого інтелекту і культури, невичерпного темпераменту й життєвого оптимізму, виняткової пам’яті, спостережливості, працездатності. Це була жінка незвичайної краси і чарівності.

Ось як її описував В. Василько у своїй книзі “Театру віддане життя”:
“… Не стільки красива, скільки чарівна …”.

Талант М.К. Заньковецької був відомий не тільки в Україні, а й далеко за її межами. Його (талант) високо цінували й у Російській імперії. Якось трупа Кропивницького привезла до Петербурга вистави “Назар Стодоля” та “Як ковбаса і чарка”. На спектаклі був присутнім імператор Олександр ІІІ з родиною. По закінченню виступу він сказав: “Я бажаю вас бачити ще!”. Цар обіцяв “золоті відра, золоте коромисло” для “Наталки Полтавки” - 24 тисячі золотом і таку ж пенсію. Українська акторка відмовилась від такої пропозиції:

“Я ЗАНАДТО ЛЮБЛЮ ЇЇ, МОЮ УКРАЇНУ, І ЇЇ ТЕАТР, ЩОБ ПРИЙНЯТИ ВАШУ ПРОПОЗИЦІЮ”.
Сучасники називали Заньковецьку “царицею української сцени”, нащадки – “зорею української сцени”. Вона підняла на високий щабель духовну і моральну красу української жінки. Життєва правда зіграних нею героїнь вражала.

Мистецтвознавці ставили Заньковецьку на рівень світових театральних зірок: італійки Елеонори Дузе, француженки Сари Бернар і росіянки Віри Комісаржевської. 

Серед багатьох міст і містечок, де бувала М.Заньковецька, особливе значення у її творчому житті і долі має КИЇВ. В Києві вона провела останні роки свого життя (1918-1934 з перервою).

В 1922 році, разом з Саксаганським, Марія Заньковецька організувала Народний театр у Києві (він розмістився у приміщенні Троїцького народного дому), на базі якого було створено Театр ім. Заньковецької (тепер Львівський український драматичний театр ім. Марії Заньковецької).

Саме завдяки їй, вперше в історії Києва, на театральній сцені звучала українська мова. Для цього їй прийшлося довести київському губернаторові Льву Томарі, що рідна мова і її акторська майстерність заслуговує права на визнання київської публіки.

Будинок, в якому жила актриса в Києві, був збудований на початку ХХ століття по вул. Великій Васильківській, 121. Перший музей М. Заньковецької в цьому будинку було організовано 1960 року. Історія створення музею цікава і непроста. Вона бере свій початок у 1922 році в дні святкування 40-річного ювілею сценічної діяльності артистки. Вже тоді ювілейна комісія зверталася з проханням відкрити при театрі музей її імені, в якому висвітлити творчий шлях ювілярки. 1980 року музей був безпідставно зруйнований. Перший музей Марії Заньковецької у Києві проіснував майже 19 років. Новий музей відбудовано і відкрито 1989 року. У музеї розміщені матеріали про життя і творчість актриси, про її непрості взаємини з другим чоловіком, великим актором М. Садовським, а також її меморіальна квартира і театральна вітальня.

“Тут живе самa душа театру”, так написав один з відвідувачів музею.
Багато ще можна написати про цю геніальну українку. Але це не в форматі цієї статті. Ми прагнули допомогти вам осягнути чари акторського генія Марії Костянтинівни Заньковецької, засвідчити її визначний внесок в українське театральне мистецтво та зацікавити вас дізнатися більше про ЛЕГЕНДУ УКРАЇНСЬКОЇ СЦЕНИ.

І якщо нам це вдалося - чекаємо вас в Бібліотеці ім. Т. Шевченка для дорослих, де до 165-річчя від дня народження на тематичній поличці представлена добірка книжок про легендарну українську акторку “Марія Заньковецька в Києві”.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.