Головна  →  Новини  →  28 березня 2019

Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» не передбачає в тарифі встановлення, ремонту й обслуговування будинкових теплолічильників

Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» не передбачає в тарифі встановлення, ремонту й обслуговування будинкових теплолічильників

Із набуттям чинності Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» вартість встановлення, ремонту та обслуговування будинкових приладів обліку тепла за рахунок тарифу на теплову енергію не передбачена. Закон визначає, що вартість цих робіт має покладатись на власників будівель, у випадку багатоквартирних будинків – його мешканців за рахунок внесків. Розуміючи низку проблем у реалізації цих норм закону, міська влада Києва розглядає варіант допомоги людям. Про це сьогодні під час прес-сніданку заявив заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелеєв.

Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» у статті 4 визначає, що «відповідальність за збереження і цілісність вузлів комерційного обліку покладається на власника (співвласників) будівлі (її частини), у якій вони встановлені, або за договором на визначену власником (співвласниками) іншу особу. Витрати на оснащення будівлі вузлами комерційного обліку, здійснені оператором зовнішніх інженерних мереж, відшкодовуються споживачами відповідних комунальних послуг, а також власниками (співвласниками) приміщень, обладнаних індивідуальними системами опалення та/або гарячого водопостачання у такій будівлі, шляхом сплати внеску за встановлення вузла комерційного обліку, який сплачується виконавцеві відповідної послуги».

Стаття 6 цього закону говорить: «витрати оператора зовнішніх інженерних мереж на обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку (їх складових частин) відшкодовуються споживачами відповідної комунальної послуги, а також власниками (співвласниками) приміщень, обладнаних індивідуальними системами опалення та/або гарячого водопостачання у такій будівлі, шляхом сплати виконавцю комунальної послуги внесків на обслуговування та заміну вузла комерційного обліку».

«Враховуючи норми закону, вартість встановлення, повірки та ремонту лічильників теплової енергії була викреслена з тарифу на теплову енергію. Закон спонукає мешканців сплачувати за ці роботи окремо. Це, насправді, спричинило серйозну проблему в питанні належного обслуговування і збереження лічильників, адже теплопостачальна компанія не має коштів на проведення цих робіт. У той же час, сьогодні необхідно здійснити повірку більше 3 тисяч будинкових лічильників, вирішити питання вкрадених та зламаних лічильників», – пояснює Петро Пантелеєв.

На його думку, неправильним було б залишати людей сам на сам із питаннями, що потребують виконання специфічної технічної роботи, додаткового фінансового навантаження. Більш доцільною є розробка лояльної програми, що організувала б та спростила для людей ці процеси.

«Київ має один із найвищих обсягів оснащення житлового фонду приладами обліку. Вартість опалення за наявності лічильника може бути меншою на 20-30% у порівнянні з будинками, де лічильники відсутні. Зараз ми розробляємо механізм комплексного підходу до встановлення, ремонту й охорони лічильників, що стане суттєвою допомогою і об’єднавчим поштовхом для будинкових громад», – переконаний представник КМДА.

За ынформацыэю: https://kyivcity.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку