Головна  →  Новини  →  20 березня 2019

Операція "Первоцвіт-2019"

Операція "Первоцвіт-2019"

Щороку у весняний період триває масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, у тому числі занесених до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення. Висока декоративність та ранній термін цвітіння таких видів рослин як підсніжник складчастий, білоцвіт весняний, цикламен Кузнєцова, шафран Гейфелів, шафран кримський, шафран весняний та інші призводить до того, що збут цих рослин виходить далеко за межі ареалу їх зростання. Ці об''єкти рослинного світу у значних обсягах вивозяться у великі міста України. Масове зхбирання ранньоквітучих видів рослин призводить до знищення популяцій їх окремих видів.

Метою операції «Первоцвіт – 2019» є запобігання протиправному збиранню, продажу та вивезенню за межі України рідкісних видів рослин.

Торгівля первоцвітами (як продаж так і купівля) є порушеннями законів України «Про Червону книгу України», «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього середовища України».

В Україні щороку здійснюється роз'яснювальна робота з приводу збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, в тому числі, що занесені до Червоної книги України та інших природоохоронних списків. Але, тим не менш, торгівля пролісками не припиняється.

Тому усіх небайдужих мешканців Шевченківського району закликаємо не залишати без уваги жодного факту торгівлі вищевказаних видів рослин та інформувати Міністерство екології та природних ресурсів України (03035, м. Київ, вул. Митрополита Василя Липківського, 35, тел. 206-31-15, [email protected]).

Перейти до спискуВерсiя для друку