Головна  →  Новини  →  27 лютого 2014

Порядок видачі страхових свідоцтв

Спілка підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України інформує про наступне.
За інформацією прес-служби Держпідприємництва України, у зв'язку з набранням чинності 28 березня 2014 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання діяльності юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» («антирейдерський закон»), Голова Держпідприємництва України М.Ю.Бродський звернувся до Голови Державної реєстраційної служби України Дмитра Ворони з проханням провести роз'яснювальну роботу з держреєстраторами щодо нововведень.
Відтак, серед змін до законів та кодексів варто зазначити наступні.

Цивільний  кодекс України:
Забороняється відмовляти в реєстрації юридичної особи з причин не встановлених законом.
Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців»:
У новій редакції викладений порядок скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи на підставі судового рішення та порядок проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, пов'язаних з приведенням їх у відповідність із судовим рішенням.
Нова стаття передбачає виключний перелік підстав для залишення без розгляду документів державним реєстратором, що подаються йому на реєстрацію:
- документи подані за неналежним місцем проведення державної реєстрації;
- документи не відповідають вимогам, встановленим частинами першою, другою, четвертою - сьомою статті 8 та частиною п'ятою статті 10 Закону;
- до державного реєстратора надійшло рішення суду щодо заборони проведення реєстраційних дій;
- документи подані не в повному обсязі;
- документи подані особою, яка не має на це повноважень;
- в ЄДР містяться відомості про реєстраційні дії, проведені після реєстраційної дії, стосовно якої прийнято судове рішення щодо скасування її державної реєстрації.
Строк реєстрації змін до установчих документів юридичної особи не повинен перевищувати 3 робочі дні з моменту надходження документів.
Кримінальний кодекс України:
Встановлена кримінальна відповідальність за підроблення документів, які подаються для проведення реєстрації  та подання завідомо неправдивих відомостей тощо. Відповідальність у такому випадку нестимуть як суб'єкти господарювання, так і держреєстратори.
Враховуючи важливість та соціальну значимість положень прийнятого «антирейдерського» закону  № 642-VII, Голова Держпідприємництва просить довести до відома реєстраційних служб районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних управлінь юстиції інформацію наведену у листі та провести роз'яснювальну роботу щодо застосування положень прийнятого закону.
З текстом листа можна ознайомитися за посиланням  http://www.dkrp.gov.ua/info/3070.htm.

Набрав чинності новий Порядок видачі довідки про відсутність заборгованості з податків, зборів, платежів, що контролюються органами доходів і зборів.
Документ затверджений наказом Міністерства доходів та зборів України від 10 жовтня 2013р. № 567.
Відповідно до Порядку довідка може бути видана як у паперовому, так і в електронному вигляді. Вона видається безкоштовно на підставі заяви платника відповідними органами Мін доходів за встановленою формою за основним місцем обліку платника податків, який звертається за наданням послуги.
Заява платника має містити обов'язкове посилання на відповідний нормативно-правовий акт, що передбачає надання довідки, та зазначення найменування підприємства (установи, організації), куди довідку буде подано платником податків.
За наявності податкового боргу органом доходів і зборів платнику податків надсилається лист із вмотивованою відмовою щодо видачі довідки.
Строк видачі довідки або направлення відмови - п'ять робочих днів.

Верховною Радою України було прийнято ряд законів, що суттєво змінюють певні аспекти оподаткування
Пропонуємо стислий огляд основних змін до податкового законодавства, що набрали  чинності з 01 січня 2014 року.
Зміна податкових ставок:
- зниження ставки ПДВ до 17% відкладено до 01 січня 2015 року. У 2014 році основна ставка ПДВ становитиме 20%;
- передбачено зниження ставки податку на прибуток підприємств із 19% до 18% у 2014-му році, з 18% до 17% - у 2015-му і з 17% до 16% - у 2016-му;
- підвищено ставки акцизного податку на алкогольні напої та спирт.
Фінансова звітність з податкових різниць:
- платники податку на прибуток зобов'язані подавати розшифровку постійних і тимчасових різниць за 2014 рік;
- форма звітності передбачає податкові різниці з доходу від реалізації продукції, інших операційних доходів, інших доходів, собівартості реалізованої продукції, інших операційних витрат;
- компанії зобов'язані подавати фінансову звітність з податкових різниць щоквартально або щорічно, залежно від звітного періоду компаній у 2014 році. Також компанії продовжують подавати відповідні звіти до статистичних органів.
Оподаткування ПДВ операцій із зерновими культурами:
- норму про звільнення від оподаткування ПДВ операцій із зерновими культурами окремих товарних позицій, дія якої була раніше передбачена Перехідними положеннями ПКУ тільки до 01 січня 2014 року, включено до загальних положень ПКУ щодо операцій, звільнених від обкладання ПДВ;
- експорт зазначених вище культур виробниками сільськогосподарської продукції і підприємствами, що придбали зернові безпосередньо у цих виробників, не буде підпадати під звільнення від обкладання ПДВ, і, відповідно, оподатковуватиметься за ставкою 0%.
Інші  положення:
- скасовано акцизний податок на операції з акціями публічних акціонерних товариство;
- скасовано звільнення від оподаткування ПДВ операцій із ввезення на митну територію України природного газу;
- заборонено використання збитків за операціями з цінними паперами, сформованими станом на 01 січня 2014р., при визначенні фінансового результату таких операцій у цьому році;
- продовжено до 01 січня 2015 року дію пільги щодо звільнення від оподаткування ПДВ постачання металобрухту та необроблених шкур чи чиненої шкіри;
- до 01 січня 2015 року звільнено від оподаткування ПДВ постачання паперу та картону для утилізації (макулатури);
- уточнено строк корисного використання нематеріального активу, стосовно якого правовстановлюючим документом не встановлено строк дії права використання. Відтепер строк визначається платником податку самостійно, однак не може становити менше двох і більше десяти років неперервної експлуатації (раніше такий строк міг досягати тільки 10 років);
- реєстрація платників ПДВ та єдиного податку більше не передбачає отримання відповідних свідоцтв. Реєстрація буде здійснюватись шляхом внесенням записів до державних реєстрів платників податків;
- підприємства з позитивною податковою історією отримають можливість проходити прискорену процедуру відшкодування ПДВ.
Перейти до спискуВерсiя для друку