Головна  →  Новини  →  14 грудня 2015

Чорнобильський дзвін скорботи…

Чорнобильський дзвін скорботи…

14 грудня 2015  року о 13.30 год. біля Меморіалу жертвам Чорнобильської трагедії «Коло Пам'яті», «Курган Могила» /вул. Нагірна,1/ відбулася скорботна церемонія вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС «Ритуал пам'яті».
29 років потому Державною комісією прийнято в експлуатацію комплекс захисних споруд над четвертим зруйнованим енергоблоком Чорнобильської АЕС. Завершення будівництва цього саркофагу та здача його в експлуатацію стала найважливішою подією, котра дала надію на кращі зміни усім, хто так чи інакше відчув на собі усі негативні наслідки від фатального вибуху. Тож 10 листопада 2006 року № 945/2006 Указом Президента України було засновано скорботну пам’ятну дату - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який щорічно відзначається  14 грудня.
У скорботному заході взяли участь: керівництво району, актив громадських організацій, учасники та постраждалі внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, школярі, громадськість Шевченківського району м. Києва.
- Радянська влада намагалася приховати масштаби Чорнобильської трагедії, правда довго змовчувалася, - зазначив голова Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації О.Гаряга. - Після аварії утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише частину території України, а й сусідні країни. Пожежники, офіцери та  військовослужбовці першими стали на наш захист.  Багато з тих, хто прийняв на себе перший удар ядерної стихії, на жаль, уже пішли у безсмертя. Вшановуючи учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, ми схиляємо голови перед пам’яттю загиблих героїв і віддаємо данину пошани всім ліквідаторам аварії, які жертвували своїм життям.
Громада Шевченківського району м. Києва віддала данину шани і вдячності тим, хто пожертвував власним життям заради майбутнього. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів наслідки Чорнобильської катастрофи.
Завершився ритуал пам’яті молебенем за загиблими ліквідаторами і постраждалими від  Чорнобильської  катастрофи та покладанням квітів до символічного кургану-могили та пам’ятника «Дзвін скорботи», встановленого в честь героям-вогнеборцям на спомин про цю трагедію.

Перейти до спискуВерсiя для друку