Головна  →  Новини  →  31 січня 2023

Внесок кожного у збереження світла: подайте заяву в Дії про обмін старих ламп на енергоощадні LED-лампи за програмою ЄС та Уряду

З 30 січня в Дії українці можуть подати заяву про обмін старих ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи, а потім отримати їх в одному з відділень Укрпошти. Це знизить навантаження на українську енергосистему. Обмін здійснюється за спільною програмою Уряду України та Європейського Союзу. 

Одна з цілей російських ракетних атак по Україні – енергетична інфраструктура. Через пошкоджені енергосистеми українці живуть за графіками відключення світла. Саме тому Уряд запустив програму обміну лампочок для населення.  

Юлія Свириденко, Перший віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України:

«Для нас як для Уряду було важливо забезпечити системну боротьбу з енергокризою. Ця задача містить кілька інструментів. Перший, звичайно, імпорт електроенергії з ЄС. Другий – той, до якого може долучитись кожен українець. Це програма безкоштовної заміни ламп розжарювання на енергозберігаючі LED-лампи для населення. В нас дуже амбітна мета – надати українцям безкоштовно 50 млн лампочок. 30 млн вже надав ЄС, ще 5 млн – уряд Франції. Заміна 50 млн ламп дозволить заощадити близько 1 Гвт електроенергії. Ми дуже раді, що ЄС першим підтримав нас у цій ініціативі, завдяки чому ми вже сьогодні розпочинаємо процес обміну, що триватиме кілька місяців. Станом на зараз у відділеннях Укрпошти вже знаходиться 6 мільйонів 600 тисяч ламп. Лише до кінця лютого в Україну надійде 20 мільйонів ламп в рамках програми».

У межах програми Європейський Союз профінансував 30 млн енергоощадних LED-ламп для України, ще 5 млн надасть уряд Франції. Перша партія вже готова до обміну у відділеннях Укрпошти. 

Посол ЄС в Україні Матті Маасікас:

«Атакуючи українську енергетичну систему, свідомо завдаючи ударів по цивільній інфраструктурі, РФ прагне перетворити зиму на зброю у війні проти українського народу, ще більше ускладнити життя українців; позбавити лікарні, служби екстреної допомоги та домівки електроенергії, опалення та води. Це – воєнні злочини, вони не можуть залишитися безкарними. Також наше завдання – мінімізувати й подолати їхні наслідки. Я переконаний, що в цій роботі немає дрібниць,  і кожна з лампочок, яку замінять українці, також працюватиме на перемогу».

Українці можуть обміняти по 5 старих ламп розжарювання на нові світлодіодні лампи. За підрахунками фахівців, якщо обміняти заплановану кількість ламп, то вдасться знизити споживання електроенергії на 7-10% в моменти пікового навантаження. Це допоможе суттєво скоротити дефіцит електроенергії в системі.

Подати заяву на участь у програмі обміну лампочок можна в застосунку Дія.

Михайло Федоров, Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України:

«Протягом року команда Мінцифри запускає в Дії найбільш актуальні сервіси під час війни. Щоб українці могли отримати їх в кілька кліків, а не витрачати час на походи в держоргани і черги. Відтепер у застосунку Дія українці зможуть подати заяву про безоплатний обмін п’ятьох старих ламп розжарювання на п’ять енергоощадних LED-ламп. А потім отримати їх у відділенні Укрпошти. Так, кожен українець зможе зробити внесок у збереження електроенергії, а отже, у посилення енергетичної безпеки України».

Щоб подати заяву про обмін лампочок в застосунку:

  • авторизуйтесь у Дії;

  • оберіть Послуги – Обмін лампочок;

  • вкажіть контактний номер телефону та відділення Укрпошти, у якому бажаєте отримати лампи;

  • зазначте тип та кількість світлодіодних ламп, які бажаєте отримати.

Після цього отримаєте push-сповіщення, що лампи є в обраному відділенні Укрпошти, і ви можете їх отримати протягом 5 робочих днів. Якщо за цей час не заберете лампи, то заява анулюються. 

Також обміняти лампи у відділеннях Укрпошти можна без реєстрації. Але в такому разі лампи  обміняють лише за їх наявності.

Генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський:

«З перших днів повномасштабного вторгнення Укрпошта виступає надійним партнером держави та підтримує її в критично важливих задачах задля спільної перемоги. Зменшення дефіциту електроенергії — це ще один важливий фронт, який маємо захистити, спільними зусиллями Уряду, Програми ЄС й усіх українців. Укрпошта, маючи найширшу мережу відділень,  дає можливість долучитися до програми кожному громадянину — як у великому місті, так і у найвіддаленішому селі. Ми беремо на себе цю відповідальність, попри решту задач, бо розуміємо: хто, як не Укрпошта?».

Обмін ламп розжарювання на нові світлодіодні LED здійснюватиметься поетапно. Спершу нові лампи надійдуть до всіх обласних центрів (крім тимчасово окупованих Донецька, Луганська, Сімферополя та міста Севастополя), а також до Краматорська, Покровська та Кривого Рогу. На другому етапі лампи надійдуть в райцентри. Далі – у села. 

Утилізація старих ламп здійснюватиметься відповідно до правил та міжнародних норм.

Більше деталей про обмін лампочок – за посиланням

Програма підтримана Європейським Союзом у відповідь на заклик Президента Зеленського та реалізується Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації, АТ «Укрпошта» в усіх регіонах України (за виключенням тимчасово окупованих територій та Автономної Республіки Крим). 

Нова програма, фінансована ЄС, є складовою підтримки Європейським Союзом українського енергетичного фронту.

За інформацією:https://thedigital.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку