КМДА Київська міська державна адміністрація


9 січня 2023

Оголошення про проведення громадського обговорення Управлінням освіти Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації щодо відмови від присвоєних закладам освіти імен

Управління освіти Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації організовує проведення громадського обговорення з приводу відмов від присвоєних імен таким закладам освіти:

1. Спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 41 ім. З.К. Слюсаренка з поглибленим вивченням англійської мови;

2. Гімназія №153 ім. О.С.Пушкіна;

3. Школа І-ІІІ ступенів №163 ім. М. Кирпоноса;

4. Навчально-виховний комплекс «Школа І-ІІ ступенів-ліцей №38 ім. В. М. Молчанова».

Управління освіти Шевченківського району повідомляє суспільство про мотиви проведення громадського обговорення, де виноситься питання відмов від присвоєних імен зазначеним закладам освіти.

За підсумками проведеної 14 червня 2022 року педагогічної ради спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 41 ім. З.К. Слюсаренка з поглибленим вивченням англійської мови Шевченківського району, у зв’язку з необхідністю проведення декомунізації, було ухвалено рішення про відмову від присвоєного закладу освіти ім’я З.К. Слюсаренка, який був членом ВКП(б) з 1929 року, з 1932 року служив у Червоній Армії. Брав участь у окупації Західної України та зокрема окупації Львова Червоною Армією у ранзі начальника штабу танкового батальогну (1939р.) Був начальником управління бойовою підготовкою Північної групи військ – окупаційні радянські війська на території Польщі (1960-1965рр.) Згоди родичів не потребує.

Трудовий колектив гімназії № 153 ім. О.С.Пушкіна Шевченківського району м. Києва за підсумками проведеної педагогічної ради від 15.08.2022 ухвалив рішення відмовитись від присвоєного закладу освіти ім’я О.С. Пушкіна, з метою дерусифікації та захисту культурного простору України в умовах розв’язаної російською федерацією війни проти України та повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022. Згоди родичів не потребує.

Трудовий колектив школи І-ІІІ ступенів № 163 ім. М. Кирпоноса Шевченківського району м. Києва на засіданні педагогічної ради від 13.06.2022 № 13 відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» вирішив анулювати присвоєне закладу освіти ім’я М. Кирпоноса. У зв’язку з тим, що М. П. Кирпонос був більшовицьким діячем, радянським воєначальником українського походження. Учасником війни проти Української Народної Республіки, один із організаторів більшовицьких диверсійних загонів на Чернігівщині. Згоди родичів не потребує.

Також трудовий колектив навчально-виховного комплексу «школа І-ІІ ступенів-ліцей № 38 ім. В.М. Молчанова» прийняв відповідне рішення про відмову від присвоєного закладу освіти ім’я В.М. Молчанова, з метою декомунізації. В. М. Молчанов був російським-радянським льотчиком -випробувачем. Прожив життя у російській федерації.

Враховуючи вищевикладене, Управління освіти Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації підтримує ініціативи трудових колективів закладів освіти та оголошує про проведення громадського обговорення щодо відмови від присвоєних закладам освіти імен з вище зазначених на відповідні їм:

1. Спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 41 ім. З.К. Слюсаренка з з поглибленим вивченням англійської мови Шевченківського району;

2. Гімназія № 153 Шевченківського району м. Києва;

3. Школа І-ІІІ ступенів № 163 Шевченківського району м. Києва;

4. Навчально-виховний комплекс «Школа І-ІІ ступенів-ліцей № 38 Шевченківського району м. Києва».

Для того, щоб прийняти участь в даному громадському обговоренні, просимо Вас повідомити про свою думку та/або обґрунтування («ЗА», «ПРОТИ», «ІНШЕ …») за такими контактами закладів освіти:

Спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 41 ім. З.К. Слюсаренка з поглибленим вивченням англійської мови: Фенченко Надія Миколаївна 236-42-25.

Гімназія №153 ім. О.С.Пушкіна: Андрєєва Інна Валентинівна 236-02-82

Школа І-ІІІ ступенів №163 ім. М. Кирпоноса: Бардік Катерина Миколаївна 400-24-54.

Навчально-виховний комплекс «Школа І-ІІ ступенів-ліцей №38 ім. В. М. Молчанова»: Харитонова Людмила Олександрівна 486-87-68.

Контактами Управління освіти Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації: Тел.: +38(044)489-02-51, email: [email protected].



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.