Головна  →  Новини  →  30 травня 2022

Ольга Стефанішина: Україна очікує від Саміту НАТО рішучі кроки для безпеки Альянсу та України

ідсумком Саміту НАТО, що відбудеться 28-30 червня у Мадриді, мають бути рішучі кроки, що зміцнять безпеку як самого Альянсу, так і України. Про це заявила Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина на засіданні постійного комітету весняної сесії Парламентської Асамблеї НАТО у Вільнюсі.

Вона наголосила, що демократичний світ не має іншого вибору ніж зробити все, аби зупинити росію.

«Хтось боїться поразки росії або просто не вірить, що вона можлива. Але я прошу вас на хвилинку уявити світ у разі поразки України. Ми, українці, добре знаємо, як виглядатиме перемога росії, тому що знаємо, як виглядає сьогодні російська окупація. Сотні тисяч українців живуть у страху та терорі. З перемогою росії не буде надії на безпечне і вільне життя на європейському континенті; правила визначатиме сила, а не міжнародне право», – заявила Ольга Стефанішина.

«Санкції, зброя та підтримка нашої економіки – це ключ до перемоги України у цій війні. А чітка перспектива членства України в ЄС – це необхідний крок для підвищення стійкості країни та її подальшої відбудови, – зазначила Віце-прем’єр-міністр. – Політика двозначності, яка переважала у країнах євроатлантичного простору, надіслала сигнал диктатурі, що міжнародний порядок можна змінити на свою користь війною, ще й оплативши це європейськими грошима. Тисячі українців вже стали жертвою такої політики. Необхідно негайно розірвати ланцюг енергетичної залежності від росії та забезпечити Україну всіма типами озброєння, яка дозволить перейти від оборони до контрнаступу».

Вона закликала парламентарів країн-членів НАТО посилити тиск на свої уряди для отримання Україною необхідної підтримки та подальшої ізоляції росії. Серед необхідних кроків, зокрема, назвала:

- торговельне ембарго на імпорт російських енергоресурсів;

- закриття всіх можливостей для обходу санкцій;

- направлення заморожених фінансових ресурсів для компенсацій Україні;

- відмову від розрахунків у російських рублях;

- відключення всіх російських банків від SWIFT;

- розширення індивідуальних санкцій та візових обмежень;

- заборону трансляції всіх російських пропагандистських каналів.

«Сьогодні, коли розглядається членство Фінляндії та Швеції, важливо пам'ятати, що Україна подала заявку на членство в НАТО ще у 2008 році, ми її не відкликали і вона залишається чинною», – підкреслила Ольга Стефанішина.

За інформацією: https://www.kmu.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку