Держпраця запускає нову інформаційну кампанію «Україна працює!»

Економіка України має працювати – для підтримки армії та наближення нашої перемоги. 

Щоб розширити консультаційну підтримку працівників та роботодавців у важкий період воєнних дій, Держпраці запускає нову інформаційну кампанію "Україна працює!".

З цією метою створено портал Держпраці – www.pratsia.in.ua Де Ви можете отримати відповіді на питання: -Як перезапустити бізнес на новому місці? -Які особливості трудових відносин під час воєнного стану? -Які права та гарантії мають мобілізовані працівники? -Як оформлювати працівників під час воєнного стану? -Організація медоглядів? -Як оформити дистанційного працівника? -Як спростити навчання з охорони праці? -Та відповіді на інші найактуальніші запитання.

Кампанію підтримує Проєкт МОП "На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні".

Інформаційні буклети.

Разом з тим Головне управління інформує про те що, Указом Президента України від 24.02.2022 № 64 в Україні введено воєнний стан.

Строк дії воєнного стану в Україні продовжується з 05 години 30 хвилин 25 травня 2022 року
строком на 90 діб, як визначено Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» № 2263-IX від 22.05.2022 року.

Згідно з пунктом 3 Указу Президента України про введення воєнного стану, тимчасово на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина,
передбачені статтями 30–34, 38, 39, 41–44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені
частиною першою статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного
стану».

Повідомляємо, що у період воєнного стану трудові відносини регулюються Конституцією України, Кодексом законів про працю України, Законом України «Про оплату праці», Законом України «Про відпустки» та
іншими нормативно-правовими актами.

Зазначаємо, що розділ “Прикінцеві положення” Кодексу законів про працю України доповнено пунктом 2 такого змісту: «2. Під час дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», діють обмеження та особливості організації трудових відносин, встановлені Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», який набув чинності 24 березня 2022 року.

Відповіді на найбільш запитувані питання, що надходять до Державної служби України з питань праці, розміщені на сайті Держпраці у рубриці «Запитання – відповіді» за посиланням: https://dsp.gov.ua/faq/.

Також інформуємо, що з метою поширення оперативної інформації щодо найбільш актуальних питань стосовно законодавства про працю у Головному управлінні Держпраці у Київській області створено Telegram
канал: https://t.me/dsp_kyiv.

Додатково повідомляємо, що також консультації надаються через сервіс
«Інтерактивний інспектор» за електронною формою:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd6yPE3UYonYJ_FFLIViHMyQKi9S
ShIyRNNxgtFg42ifmJHsQ/viewformт.

Перейти до спискуВерсiя для друку