Головна  →  Новини  →  17 липня 2015

«Художниця із Луганська малює війну»

«Художниця із Луганська малює війну»

«Ми слухали пісню про події на сході, оспівані у картинах Лесі Тищенко»

17 липня 2015 року в приміщенні Центральної районної бібліотеки ім. Є.Плужника, що на вулиці Прорізній  відкрилася виставка робіт народної художниці, члена громадської організації «Громадянський Корпус» Лесі Тищенко. Виставка картини  присвячена  подіям, які відбуваються зараз на сході Україні в зоні антитерористичної операції. Написала Леся Миколаївна ці картини  під час її перебування на Донбасі з гуманітарними місіями громадської організації «Громадянський корпус. На заході були присутні відвідувачі бібліотеки, поціновувачі її таланту, члени ГО «Громадянський Корпус», представники Шевченківської райдержадміністрації. Коли зайшла до виставкової зали чепурна приємна жіночка, здалося що це  звичайна перехожа  мешканка завітала до бібліотеки у своїх справах. Але, слова «…доброго дня мої дорогенькі », які прозвучали із вуст жінки, схилившись над триногою заставили  нас замислитись. Дивне вітання…Але, це була Леся Тищенко, яка особисто приїхала презентувати свої роботи, показати те, що вона виплеснула на трьох десятках полотен побачене і пережите на Донбасі.

Картини Лесі Тищенко не можна просто дивитися, їх треба «слухати». І це дійсно, так. Кожен сюжет полотна художниці має свою передісторію у реальному житті, і, нажаль деякі з цих історій з трагічним фіналом. Вона, неначе оспівала кожну подію, побачену на невизнаній війні у своїх картинах. Так, ось щоб таких жахливих подій не було, художниця із Луганська пережите, ніби, пропустивши через серце і, трансформувавши у свої, інколи дивні образи звертається через полотна до нас: «Зупиніться!, Схаменіться!». Полотна Лесі Тищенко не песимістичні, вони життєдайні, наповнені такою енергетикою, яка спонукає до рішучих дій.  Нині Леся Миколаївна представляє свій проект широкому загалу. Художниця бере активну участь у житті мистецької громади міста, виставляється в Національному центрі духовної культури «Музей І. Гончара», організовує благочинні виставки в школах мистецтв та гімназіях для підвищення рівня творчого сприйняття світу молодим поколінням.
У особі Лесі Миколаївни поєднана безмежна любов до рідної землі, до природи, до України, до дітей, її постать уособлює у собі справжнього патріота своєї Батьківщини, який хоче донести до кожного нас ідею єднання своєї держави, згуртованості всіх навколо вирішення проблем, подолання байдужості. ЇЇ слова надихають на вчинки.
На завершення зустрічі Віктор Іванович Давиденко щиро подякував Лесі Миколаївні за дивовижний захід, її  роботи, за її щиру українську душу та зауважив, що ця зустріч лише початок великого національно-патріотичного проекту на теренах Шевченківського району.
 
phoreportag_.png  

 

Перейти до спискуВерсiя для друку