КМДА Київська міська державна адміністрація


12 березня 2021

У Бабиному Яру Віталій Кличко відкрив нову інсталяцію «Погляд у минуле»

У Бабиному Яру Віталій Кличко відкрив нову інсталяцію «Погляд у минуле»

У Шевченківському районі столиці Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» представив нову інсталяцію «Погляд у минуле», присвячену 60-м роковинам Куренівської трагедії. ФОТОЗВІТ

«Артоб’єкт встановлено саме на тому місці, де почалася катастрофа - на місці прориву дамби...», - розповідає голова Шевченківської райдержадміністрації Олег Гаряга на своїй сторінці у фейсбук.

У церемонії відкриття меморіальної інсталяції взяли участь Київський міський голова Віталій Кличко, перший Президент України Леонід Кравчук, перший заступник Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв, в.о. генерального директора Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» Роза Тапанова, автор інсталяції Олег Шовенко та інші.

Інсталяція, яку відкрили на роковини Куренівської трагедії, є частиною мережі об’єктів у міському просторі Києва «Погляд у минуле». Основним її фокусом є трагедія Бабиного Яру та пов’язані з нею події. У вересні минулого року було відкрито перші чотири об’єкти інсталяції на території Бабиного Яру, а у січні цього року інсталяція «Погляд у минуле. Дерево» з’явилася на проспекті Перемоги.

13 березня 1961 року о 8:30 потужний селевий потік прорвав дамбу, збудовану для заповнення Бабиного Яру промисловими відходами, що надходили з Петровських цегельних заводів. Лавина багна і пульпи затопила житлові квартали Куренівки, Подільське трамвайне депо, стадіон «Спартак» та околиці. Техногенна катастрофа, тільки за офіційними радянськими даними, забрала життя 145 людей. Деякі дослідники називають значно більші цифри.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.