КМДА Київська міська державна адміністрація


30 листопада 2020

Кияни із владою відновили історичний фасад будинку 1910 року в центрі столиці

Кияни із владою відновили історичний фасад будинку 1910 року в центрі столиці
 
Яскравим прикладом та підтвердженням ефективності міської програми співфінансування став проєкт з відновлення історичної будівлі ХХ століття в центрі Шевченківського району. ФОТОЗВІТ
 
Про це повідомляє голова Шевченківської райдержадміністрації Олег Гаряга.
 
«Завдяки ініціативі та сприянню мешканців у цьому місяці ми завершили ремонтно-реставраційні роботи фасаду житлового будинку – пам’ятки архітектури місцевого значення за адресою: вул. Бульварно-Кудрявська, 19», - пише на своїй сторінці у фейсбук очільник району.
 
За його словами загальна вартість реставраційних робіт із відновленням декоративних елементів раннього модерну та розробленням самої проєктної документації становить 1,3 млн гривень, 30% частки профінансовано самими співвласниками будинку.
 
«Я дуже вдячний ініціативній групі жителів, які виступили з готовністю зробити особистий внесок у розвиток свого міста, це дійсно приклад соціальної відповідальності свідомих громадян для всіх», - відмітив Олег Гаряга.
 
Він також розповів, що процедура з відновлення історичної будівлі досить складна та довготривала:
 
«Нам знадобилося 2 роки аби реалізувати цей проєкт. Спочатку була розроблена із дотриманням всіх процедур науково-проєктна документація, яка потім пройшла всі узгоджувальні етапи у відповідних інстанціях. А потім ми займалися основним питанням – це фінансування проєкту. Також, за рахунок економії бюджетних коштів, ми встигаємо до кінця року завершити роботи з капітального відновлення покрівлі на цьому об’єкті. Далі буде…».
 
Свою ініціативу також прокоментував голова ініціативної групи від мешканців історичної будівлі Олександр Левак:
 
«Це наше місто, це наш дім. Ми розуміємо складність питання щодо виділення коштів з міського бюджету на такі програми, тому і вирішили із сусідами вийти з пропозицією до місцевої влади включити наш будинок в програму співфінансування. Почали з того, що за свої кошти розробили науково-проєктну документацію. І як результат – у 2020 році ми отримали відновлений фасад, разом ми повернули й зберегли історичний вигляд об’єкта культурної спадщини, видатного зразка раннього модерну. Дякуємо чиновникам і сусідам співвласникам, особливо – родині Арден, за небайдужість, сприяння, та супровід реставраційних робіт».
 
Долучайтеся до програми співфінансування - разом зробимо наше місто краще!
 
Довідкова інформація:
 
Житловий будинок на вул. Бульварно-Кудрявська, 19 – пам’ятка архітектури місцевого значення.
 
Будинок побудований у 1909-1910 роках за проєктом архітектора М. Клуга як житловий. Будинок цегляний чотириповерховий з підвалом, Т-подібний в плані, має проїзд до подвір’я. Архітектура пам’ятки вирішена у стилістиці раннього модерну. Фасад прикрашений характерними для модерну вертикальними тягами, розміщеними між вікнами ліпними поясами рослинного орнаменту, синіми майоліковими вставками у верхній частині лопаток та підкарнизному просторі.
 
Дякуємо ініціативній групі мешканців, голові ініціативної групи Олександру Леваку, родині Арден,
Департаменту охорони культурної спадщини КМДА, КП Керуючій компанії з обслуговування житлового фонду Шевченківського району, Управлінню містобудування, архітектури та землекористування, ТОВ «Укрдорбуд», ФОП «Безякін В.М.».



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.