До уваги землевласників та землекористувачів!

Одним із пріоритетних напрямків роботи Головного управління Держгеокадастру у м. Києві у 2020 році, є зокрема, наповнення Державного земельного кадастру повними та достовірними відомостями про земельні ділянки, речові права на які (документи, що посвідчують права на них) зареєстровано до 1 січня 2013 року, але відомості про які відсутні в Державному земельному кадастрі, що узгоджується з Планом пріоритетних дій Уряду на 2020 рік, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України від 9 вересня 2020 року № 1133-р.

Відсутність у Державному земельному кадастрі відомостей про земельні ділянки, права на які виникли до 1 січня 2013 року, створює передумови для порушення прав і законних інтересів громадян та інших суб’єктів речових прав на земельні ділянки.

Документи, якими було посвідчено право власності чи право користування земельною ділянкою, видані до 01.01.2013, є ДІЙСНИМИ! Відповідно до пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про Державний земельний кадастр» визначено, що земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 року, вважаються сформованими незалежно від присвоєння їм кадастрового номера.

Сформовані земельні ділянки підлягають державній реєстрації у Державному земельному кадастрі та можуть бути об’єктами цивільних прав з моменту присвоєння їм кадастрового номеру у відповідності до положень статті 79-1 Земельного кодексу України.

Слід зазначити, що згідно положень статті 120 Земельного кодексу України кадастровий номер земельної ділянки є істотною умовою договорів, які передбачають набуття права власності на земельні ділянки (продажу, оренди, дарування тощо), право на які переходить у зв’язку з набуттям права власності на житловий будинок, будівлю або споруду. Отже, кадастровий номер земельної ділянки є необхідним при укладанні будь-яких правочинів в сфері набуття права власності на земельну ділянку.

Враховуючи наведене, пропонуємо власникам та землекористувачам усіх форм власності перевірити наявність в Державному земельному кадастрі інформації щодо наявності зареєстрованих земельних ділянок шляхом перегляду Публічної кадастрової карти, та у разі відсутності здійснення державної реєстрації земельних ділянок в Державному земельному кадастрі здійснити покрокові дії, вказані нижче:

Перейти до спискуВерсiя для друку