КМДА Київська міська державна адміністрація


16 жовтня 2020

Віталій Кличко та Олег Гаряга оглянули сучасну Школу мистецтв у Шевченківському районі після капремонту

Віталій Кличко та Олег Гаряга оглянули сучасну Школу мистецтв у Шевченківському районі після капремонту

Мер Києва Віталій Кличко разом із головою Шевченківської райдержадміністрації Олегом Гарягою проінспектували оновлену та модернізовану Школу мистецтв ім. М. Вериківського, після 15-річної масштабної реконструкції. ФОТОЗВІТ

З 15 років реконструкції лише за останні 3 роки, завдяки залученню коштів з державного фонду регіонального розвитку, вдалося виконати 80% робіт й завершити цей проєкт. Про це повідомив очільник райдержадміністрації.

«Чому так довго не могли відремонтувати заклад? Через брак належного фінансування… Але ми спромоглися все-таки залучити достатню кількість коштів з державного фонду регіонального розвитку та міського бюджету! І повністю відновили заклад, який знаходиться у серці столиці в будівлі пам’ятки архітектури 1900 року», - розповів Олег Гаряга.

Будівля має 4 поверхи з облаштованим підвальним приміщенням, мансардою, внутрішнім двором з літньою сценою та з добудованою концертною залою на 350 глядацьких місць.

«Ми замінили перекриття, підсилили фундамент, проклали нові комунікації, облаштували художні зали, їдальню, душові кабіни, вбиральні, балетні зали, студію звукозапису, картинну галерею та навіть звели сучасну концертну залу із професійним звуковим і освітлювальним обладнанням, а за сценою змонтовали великий екран», - також повідомив голова райдержадміністрації.

Навчальний заклад відповідає всім сучасним технічним вимогам, вимогам безбар’єрності та безпеки.

Тепер Школа мистецтв зможе прийняти 1300 дітей, вони зможуть навчатись мистецтву за 29 напрямами – балет, хореографія, різні види вокалу, живопис тощо.

Довідкова інформація про Школу мистецтв ім. М. Вериківського:

Найстаріша школа України була заснована у 1931 році як дитяча музична школа № 2. У 1986 році навчальний заклад реорганізований у Школу мистецтв.

У 1999 році закладу присвоєно ім’я видатного українського композитора, диригента і педагога Михайла Івановича Вериківського.

Будівля за адресою: вул. Бульварно-Кудрявська, 2 - пам’ятка історії та архітектури площею – 5 928,3 кв.м.  зведена за проєктом Миколи Казанського у 1901-1902 роках як будинок Михайла Ріхтера – власника цегляного і пивоварного заводів.     

В цьому будинку з 1902 року містилося Київське художнє училище,  у 1917-1918 рр. діяла Друга українська гімназія Кирило-Мефодієвського братства, у 1924-25 рр. розміщувався Київський художній інститут, а з 1965 року Київське педагогічне училище.

Споруда тричі страждала від пожеж – 1909, 1943, 2003 роках.

Остання пожежа у лютому 2003 р. знищила дах, оздоблення і внутрішнє планування третього та четвертого поверхів.

З 2004 року школа розпочала  підготовчі роботи, а з вересня 2005 року роботи з реставрації з пристосуванням під розміщення Державного спеціалізованого мистецького навчального закладу «Київська дитяча школа мистецтв № 2 ім. М.І. Вериківського» об'єктів по вул. Воровського, 2 з прибудовою до них концертної зали. Генеральним проектувальником виступив НДІ Проектреконструкція, генеральним підрядником  – ТОВ «Будівельні технології».

Всього на реконструкцію будівлі по вул. Бульварно-Кудрявська, 2 та прибудову  до неї концертної зали станом на 06.09.2020 витрачено 173 045 187,95 грн. (кошти місцевого бюджету – 79 824 882,58 грн., кошти державного бюджету 93 220 305, 37 грн.).

На придбання обладнання для школи та їдальні, 5 систем пожежної безпеки, кондиціонерів, меблів, комп’ютерної та іншої техніки, музичних інструментів (2 концертні роялі «Steinway» для зали, для оркестрів школи - духові, народні, струнні інструменти, тощо) витрачено 51 878 785,53 грн. (кошти місцевого бюджету – 6 325 842,16 грн., кошти державного бюджету 45 552 943,37 грн.).

Під час реконструкції були виконані всі вимоги щодо врахування потреб осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення (входи і шляхи руху до та по будинку,  встановлені пандуси, ліфт, облаштовані санітарно-гігієнічні приміщення).

Унікальності Київській дитячій школі мистецтв № 2

ім. М. І. Вериківського серед інших шкіл мистецтв м. Києва, як навчального закладу початкової мистецької освіти, надає прибудована концертна зала, яка має 330 місць та параметри сцени - 90 кв. м. з технологічними приміщеннями, артистичними вбиральнями, костюмерними, кімнатою художника, складом реквізиту і декорацій. Оснащена сучасним професійним звукотехнічним та світловим обладнанням, у залі встановлено великий світлодіодний LED екран та 2 телевізори-монітори, камери для прямої трансляції, а також потужний кондиціонер та витяжну та проточну вентиляцію. Для проведення балетних вистав сцена може бути обладнана спеціальним балетним лінолеумом.

Для забезпечення комфортних умов перебування в закладу учнів та їх батьків у підвальному приміщенні облаштовано кафе та здійснено придбання для нього устаткування.

Нові умови навчання дозволять збільшити контингент  учнів до 1300 дітей, на базі школи буде створено центр культури і мистецтв «Сузір’я муз».

На даний час  1000 учнів школи  віком від 2,5 до 17 років з усього міста Києва, а також з іноземних представництв Індії, Німеччини, Ірану, Словаччини, Вірменії, Узбекистану, Латвії, Швеції. Франції, Норвегії, Польщі, Словаччини опановують 29 спеціальностей на музичному, театральному, хореографічному, образотворчому відділах та підготовчому відділенні. При школі діють  22 творчих колективи, серед яких оркестри, хори, музичні, вокальні та хореографічні ансамблі різних напрямків, працює джазовий колектив, тощо. Всі колективи щорічно створюють нові балетні, музичні, фольклорні, театральні вистави та концертні програми.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.