Головна  →  Новини  →  3 квітня 2020

Чим живе столиця: Віталій Кличко розповів про хворих на пневмонію, Великдень вдома та підпали трави

Чим живе столиця: Віталій Кличко розповів про хворих на пневмонію, Великдень вдома та підпали трави

Під час щоденної онлайн пресконференції мер столиці Віталій Кличко розповів про те, чим живе Київ сьогодні. Кількість хворих на COVID-19, апарати штучної вентиляції легень, закінчення опалювального сезону, підготовку до Великодня та інше.

Кількість хворих зростає

Уже 189 осіб у Києві мають підтверджений діагноз захворювання на COVID-19. За інформацією фахівців Державної установи «Київський міський лабораторний центр МОЗ України», серед киян, яким підтвердили діагноз протягом минулої доби: 17 чоловіків – віком від 16 до 70 років та 11 жінок – від 17 до 69 років. Серед хворих – шістнадцятирічний хлопець та сімнадцятирічна дівчина. Двоє жінок – 56 та 69 років – на жаль, померли.

У медичні заклади столиці госпіталізували 13 хворих. Інші – на самоізоляції, лікуються вдома під контролем лікарів.

Інформувати Моніторинговий центр, щоб зберегти життя

Моніторинговий центр запобігання поширенню COVID-19, здійснив уже майже 500 телефонних контактів з метою контролю стану здоров'я людей, що перебувають на самоізоляції. Спілкування з операторами Моніторингового центру є абсолютно конфіденційним. А персональні данні повністю захищені. Мер закликав киян надавати інформацію щодо їхніх контактів за останніх 14 днів. 

– Якщо ви захворіли, перебували в контакті з хворим, або ви – в групі ризику, вам обов’язково зателефонують із центру, який створило місто. Нам потрібно зібрати цю інформацію. Адже таким чином ми зможемо попередити людей про небезпечний контакт та необхідність самоізоляції. – І зупинити розповсюдження вірусу,  додав мер. 

Хворих на пневмонії протестують на коронавірус

У медичних закладах столиці розпочали обов’язкове тестування всіх хворих на різні види пневмонії. Тести для цього є. У столичних лікарнях з діагнозом пневмонія сьогодні перебувають майже 400 хворих.

Водночас, як зазначають лікарі, далеко не всі випадки пневмонії – це наслідки ускладнень від коронавірусу.  

Мер столиці також навів дані фахівців щодо світової статистики захворювань на пневмонію. Щороку на пневмонію в світі хворіють майже 450 мільйонів людей. А це 7 відсотків населення планети. Пневмонія стає причиною близько 4 мільйонів смертей кожного року.  

Столиця відновлює додаткові апарати ШВЛ

Мер Києва Віталій Кличко вкотре нагадав, що у 44 медзакладах столиці є 380 апаратів штучної вентиляції легень, які були придбані до 2020 року. Цього року за благодійні кошти у лікарні передали 9 апаратів штучної вентиляції легень. За кошти резервного фонду місто планує придбати ще 52 апарати ШВЛ та передати у медзаклади міста. 17 з них очікують найближчим часом. Також Кличко підкреслив, що 380 апаратів ШВЛ – це апарати, які працюють, надають допомогу, і є в хорошому технічному стані.

– Щодо інших цифр, які гуляли. Так, у нас є ще інших понад 60 апаратів ШВЛ – деякі зношені і чекають на ремонти. На деякі – замовлені деталі, що треба замінити. І ми цим займаємося,  додав Віталій Кличко.

На якість повітря впливають пожежі

Під Києвом і в самому місті горить суха трава. У період з 23 по 31 березня столичні вогнеборці 112 разів виїжджали на гасіння підпалів сухої трави. Лише у місті горіло понад 27 гектарів. Саме це, найімовірніше, є причиною неприємного запаху на який скаржаться мешканці лівого берега і не тільки.

– Весна цього року – рання і дуже суха. Тому ми спостерігаємо велику кількість підпалів сухої трави. Я звертаюсь до киян – не паліть траву! Не паліть листя! Якщо ви стали свідками таких дій, – негайно зверніться до поліції,  наголосив Віталій Кличко.

Мер столиці нагадав, що розведення багать у лісах і парках заборонене чинним законодавством. Адміністративна відповідальність за такі дії передбачає штраф.

Опалювальний сезон завершується

З неділі, 5 квітня, розпочинається процес відключення опалення у житлових будинках столиці. За прогнозом синоптиків, уже з наступного тижня середньодобова температура підніметься вище +8 градусів за Цельсієм. Коли, за нормативами, вимикають опалення.

На згортання системи, що є однією з найбільших в Європі, місту потрібно 2-3 дні.

Святкуємо Великдень вдома

– Друзі! Скоро велике свято Пасхи. І я, як мер столиці, дуже хвилююся з якими наслідками воно відбудеться для мешканців міста. Як може вплинути на ситуацію з розповсюдженням коронавірусу в Києві. Я закликаю представників усіх релігійних конфесій дотримуватися обмежень та не проводити заходів з великим скупченням людей. Зокрема, під час святкування Великодня, – сказав Віталій Кличко. 

Мер розповів, що зустрічався з представниками всіх конфесій. Він звернувся до представників усіх конфесій за можливості проводити служби онлайн. Пояснювати людям, чому коронавірус такий небезпечний.

За інформацією: https://vechirniy.kyiv.ua/

Перейти до спискуВерсiя для друку