КМДА Київська міська державна адміністрація


31 березня 2020

Кличко розповів про штрафи за порушення карантину та гроші бюджетникам

Кличко розповів про штрафи за порушення карантину та гроші бюджетникам

Уже 107 осіб в Києві мають підтверджений діагноз захворювання на COVID-19.

Про це мер столиці Віталій Кличко заявив під час онлайн пресконференції. Він розповів, що робить місто, щоб кількість захворювань стрімко не зростала, і ситуація була контрольована.

Самоізоляцію контролює моніторинговий центр

У столиці створений і вже працює спеціальний моніторинговий центр для контролю за дотримання киянами правил самоізоляції. Він триматиме під контролем дотримання самоізоляції хворими в легкій формі, що лікуються вдома та тими, хто контактує з хворими, а також правил обсервації людьми, які повернулися з країн, де зафіксовані випадки COVID-19.

Моніторинговий центр вже працює над збором інформації від: сімейних лікарів, «Київського лабораторного центру МОЗ України», Державної прикордонної служби, Головного управлінням нацполіції, інших служб, від мешканців міста.

За словами мера, на сьогодні центр отримав інформацію про:

  • 37 тисяч киян, які перетнули державний кордон з 11 березня цього року;
  • про 435 киян, які контактували з хворими;
  • та 107 підтверджених хворих. Частина з яких лікується вдома на самоізоляції.

Відповідальність за порушення режиму карантину, самоізоляції або обсервації буде такою:

  • Перше порушення – штраф у 17 000 грн. 
  • Друге – штраф 34 000 грн 
  • Третє – кримінальна відповідальність.

– Кияни теж мають долучатися. І надавати інформацію про відомі їм випадки захворювань чи людей, які контактували з потенційно хворими, – підкреслив Віталій Кличко.

Штрафи за пікніки

Якщо люди не розуміють слів і пояснень, не дотримуються правил – вони повинні за це платити. Поки на тих, хто влаштовує масові гулянки в парках та зонах відпочинку, має складати протоколи поліція. Зараз вже підключаються комунальні служби – працівники благоустрою, муніципальна охорона та інші служби. Вони складатимуть протоколи і виписуватимуть штрафи від 1 700 до 3 400 гривень за порушення правил благоустрою тим, до кого не дійшло, що в місті запроваджені обмеження.

Доплата лікарям

Доплата лікарям інфекційних відділень, які рятують киян від коронавірусу, становитиме від 5 до 10 тисяч гривень. Перші виплати медики столиці отримають вже за квітень.

– На позачерговому засіданні Київрада збільшила фінансування медичних закладів в умовах боротьби з COVID-19. На доплати столичним медикам виділили майже 894 мільйони гривень. Йдеться про всі медзаклади другої ланки охорони здоров'я. Особливу увагу і додаткове фінансування отримають медичні працівники, що працюють і працюватимуть із хворими на коронавірус, – зазначив Кличко.

Грабунок місцевих бюджетів

Через вже запроваджені зміни у податковому законодавстві після ухвалення антикризового закону № 3275, місцеві бюджети матимуть втрати щонайменше 12,4 млрд грн.

 Всупереч позиції президента і прем'єра, яку вони задекларували на зустрічі з мерами, депутати не дослухалися до вимог місцевих громад. І ухвалили законопроєкт, в якому створили несправедливі умови для бізнесу. Та забезпечили окремому великому бізнесу надприбутки за рахунок податків до бюджетів всіх рівнів. Тільки втрати бюджету столиці  в умовах боротьби з коронавірусом  становитимуть близько 1,6 млрд грн, – наголосив Віталій Кличко. 

За його словами, через схвалення законопроєкту № 3275, у громад не буде коштів на зарплати медикам, вчителям, соцпрацівникам, вихователям, працівникам транспорту і ЖКГ.

Дві бази для обсервації

Столична влада облаштувала дві бази для перебування киян на обсервації. Там є все необхідне для тимчасового проживання. Мешканці міста за це не платитимуть. Одна з баз – на 200 ліжок – у Чорнобильській лікарні на Лісовому масиві. Мер Києва повідомив, що питанням обсервації людей, що прибували авіарейсами вчора і позавчора, займалася не столиця. Людей повертало не місто. І до міської влади  з приводу їх розміщення не зверталися.

Звернення Кличка-молодшого

Легендарний чемпіон світу з боксу у суперважкій вазі Володимир Кличко звернувся до киян та всіх українців із закликом дотримуватися обмежень та залишатися вдома. Відеозвернення він записав у США, де зараз перебуває, і де сьогодні дуже багато випадків захворювання та смертей від коронавірусу. Звернення Володимира мер Києва Віталій Кличко оприлюднив під час своєї щоденної онлайн пресконференції.

– У нинішній кризі і виклику, через який проходить весь світ головний принцип: якщо ти вдома, значить - захищений. І я не перебільшую! Полетівши до спалаху  пандемії, я сьогодні далеко від України. І змушений поки залишатися тут. Але я подумки з вами  на батьківщині, – наголосив Володимир Кличко.  Сьогодні складна ситуація всюди. У Сполучених Штатах вірус лютує і стрімко розповсюджується. Запроваджені жорсткі  обмежувальні заходи. Багато хворих і, на жаль, багато людей померли. Їх кількість зростає в прогресії, – підкреслив Володимир Кличко.

Він зазначив, що навіть в США, при такій кількості хворих, не вистачає масок, засобів захисту, місць в лікарнях. За його словами, наприклад, в Нью-Йорку, в Централ парку, розгорнули польовий шпиталь. 

– Я не хочу, щоб Україну біда торкнулася в такому масштабі. І головне, що потрібно робити - дотримуватися запобіжних заходів і обмежень. Я знаю, що мер Києва сьогодні робить все, щоб місто не було охоплене вірусом! Допоможіть йому! Допоможіть врятувати себе! Врятувати своє місто. Бережіть себе! Залишайтеся вдома, – звернувся до киян Володимир.

За інформацією: https://vechirniy.kyiv.ua/



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.