Головна  →  Захист прав споживачів  →  28 лютого 2020

Держреєстрація потужностей операторів ринку харчових продуктів

Згідно статті 25 Закону України від 23.12.1997 р. № 771/91-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»  (далі – Закон № 771) та наказу Мінагрополітики та продовольства України      № 39 від 10.02.2016 «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам» (далі – Порядок № 39); в державі створюється реєстр операторів ринку харчових продуктів.

Реєстрації підлягають потужності; які використовуються на будь якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів.Оператор ринку харчових продуктів (далі – оператор ринку) - суб’єкт господарювання, який провадить діяльність з метою або без мети отримання прибутку та в управлінні якого перебувають потужності, на яких здійснюється:

  • первинне виробництво,
  • виробництво,
  • реалізація та/або обіг харчових продуктів та/або інших об’єктів санітарних заходів (крім матеріалів, що контактують з харчовими продуктами). 

Первинне виробництво – виробництво та вирощування продукції, у тому числі збір врожаю, доїння, розведення тварин до моменту забою, полювання на тварин, рибальство та збір врожаю диких рослин.

Первинна продукція – продукція первинного виробництва, яка включає продукти рослинного походження, продукцію тваринництва, рибальства, мисливства.

Оператори ринку, що мають в управлінні відповідні потужності мають:

або отримати у Держпродспоживслужби експлуатаційний дозвіл на них, або зареєструвати їх у державному Реєстрі. У Реєстрі реєструються потужності з виробництва та/або обігу харчових продуктів, на які не вимагається отримання експлуатаційного дозволу (ч. 1 ст. 25 Закону № 771).

Експлуатаційний дозвіл мають отримати оператори ринку, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження.

Експлуатаційний дозвіл – документ дозвільного характеру, що видається територіальним органом компетентного органу операторові ринку за результатами інспектування його потужності та посвідчує право оператора ринку здійснювати визначену цим Законом діяльність з виробництва та/або зберігання харчових продуктів тваринного походження (п. 22 ст. 1 Закону № 771).

Перейти до спискуВерсiя для друку