КМДА Київська міська державна адміністрація


24 лютого 2020

Літературно-музичне свято «Поезія об’єднує серця» в Центральній районній бібліотеці ім. Є. Плужника

Літературно-музичне  свято «Поезія об’єднує серця»  в Центральній районній бібліотеці ім.  Є. Плужника

22 лютого 2020 року в Центральній районній бібліотеці ім. Є. Плужника відбулося літературно-музичне  свято «Поезія об’єднує серця», присвячене Міжнародному дню рідної мови.

Мова — це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат тисячолітньої еволюції етносу, найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу. За кожною мовою цілий світ традицій, народної музики, обрядів, звичаїв, фольклору.  Для кожної людини її рідна мова є найдорожчою в світі.

Клуб болгарської громади  м. Києва «Родознаніє» Україно - болгарського культурного центру «Сердіка» зібрав на свято поезії, дружби та  єдності представників різних національних діаспор, що проживають у нашому місті. Наповнені  гордістю, шаною, любов’ю до рідної мови звучали розповіді про історію української, болгарської. вірменської, азербайджанської мови й  літератури, адже як написала Оксана Забужко:

«Мова кожного народу
неповторна і – своя;
в ній гримлять громи в негоду,
в тиші – трелі солов'я.
На своїй природній мові
і потоки гомонять;
зелен-клени у діброві
по-кленовому шумлять.
Солов'їну, барвінкову,
колосисту – на віки –
українську рідну мову
в дар мені дали батьки.
Берегти її, плекати
буду всюди й повсякчас,
бо ж єдина – так, як мати,
мова в кожного із нас!»

Для гостей прозвучали вірші українських поетів Ліни Костено та  Євгена Плужника;   болгарина Івана Вазова  мовою оригіналу та українською в перекладі Дмитра Білоуса; Нізамі та Гінджяві  азербайджанською та в перекладі  російською мовами; пролунали вірменські й болгарські народні пісні. Співочим багатоголоссям прикрасив свято виступ хорового колективу «Cantus»  Київської дитячої музичної школи №32 (музичний керівник Світлана Меркулова), які подарували слухачам віночок українських народних пісень «Українські канти» та пісенні  твори сучасної західно - європейської музики.

Ансамбль «Гармонія» КДМШ №8 (музичний керівник Ганна Стоянова) привітав гостей піснями, що звучали  болгарською, українською, данською мовами. І завершив свято завзятий і колоритний народний  танок наших  болгарських друзів.

Тож  нехай такі чудові  свята частіше  наповнюють наші серця і душі  прекрасними  емоціями, позитивом, дружбою і взаєморозумінням.

До нових зустрічей! 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.